Sportszülők 10 parancsolata

Joe Haefner, amerika kosárlabda utánpótlásedző 10 parancsolata a sportoló gyermekek szülei számára:

1, Támogasd és bátorítsd gyermekedet, légy ott a versenyein, szurkolj a játékosoknak és az ellenfélnek is.

2, Ha teheted, gyakorold a sportot gyermekeddel edzéseken kívül is, amennyiben a gyermeked is úgy szeretné, tehát ne kényszerítsd! A gyermek kényszerítése haraghoz, konfliktusokhoz és korai kiégéshez is vezethet.

3, Viselkedj sportszerűen a gyermekeddel, ne kiabálj vele a versenyeken, vagy utána a teljesítménye miatt, még akkor sem ha megérdemelné.

4, Tudatosítsd magadban, hogy az utánpótlássport a gyerekeknek és nem a felnőtteknek van! Ne hasonlítsd a gyermekedet más játékoshoz, vagy testvérhez se pozitívan se negatívan.

5, Kerüld el a gyermeked vagy mások teljesítményének kritizálását a hazaúton. Csak akkor beszéljetek róla, ha Ő is ezt szeretné.

6, Gondoskodj arról, hogy a gyermeked időben megjelenjen az edzésen vagy versenyen. Ha nem tud időben ott lenni, értesítsd az edzőt!

7, Törekedj arra, hogy mindig pozitív példakép legyél a gyermeked számára. Kerüld a bírókkal való kiabálást, még akkor is ha rosszul döntenek vagy teljesen elrontanak valamit. Mikor mégis erre készülnél, emlékeztesd magadat, hogy a bírók gyakran önkéntesek, fiatalok vagy még képzés alatt állhatnak.

8, Értsd meg, hogy bár nyerni jó móka, de kutatások bizonyították, hogy a gyerekek inkább játszanak egy vesztes csapatban, minthogy padon üljenek a nyertesben. Ennek megértésébe beletartozik az is, hogy a gyerekeknek szükségük van játékidőre. Nem csak a Te gyermekednek, vagy a legjobbaknak! Szükségük van arra, hogy hibázzanak, hogy jól érezzék magukat és fejlődjenek. A gyermekek eltérő módon fejlődnek, Michael Jordant is kidobták a csapatból második gimnáziumban.

9, Ne oktasd a lelátóról a saját gyermekeidet, se másét! Amennyiben problémád van, az edzővel négyszemközt beszéld meg. Ha te magad is edzősködni akarsz, jelentkezz edzői iskolába!

10, Sportszülőként mindig emlékezz rá, hogy felnőtt vagy, viselkedj annak megfelelően! Sokkal bonyolultabb egy gyereknek megbirkózni egy fékezhetetlen szülővel (ez lehetsz Te), mint egy szülőnek a fékezhetetlen gyerekkel.

Forrás: Breakthrough Basketball

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?