Mire van szükséged a hátrányod alapján?

Mai témánk egy érdekes piramisról szól.
Adott, szintenként az elsőtől való lemaradásod (körönként, másodpercben), illetve a felkészülés 3 módja. A négy tényezőt egybe gyúrva azt kapjuk meg, hogy a felkészülés mely területére kell több hangsúlyt fektetni és milyen arányban.
Valószínűleg meglepő lesz sokatok számára, mert nem ebben keresnétek a megoldás kulcsát. Pedig érdemes lehet elgondolkodni rajta.
Nos akkor a könyörtelen igazság:

A vezetés a pályán töltött időt takarja. Még ha második vagy, akkor is legalább annyira szükséged van a minőségi megtett körökre, mint bármilyen egyéb felkészülésre. (amik ott a mezőny elejében már szintén hasonlóan fontosak)
Amíg viszont másodperces lemaradásod van, kicsiny országunkban pedig a gokartosok elég nagy százaléka így áll, akkor egy dolgod van: menni, menni, menni. Az egyedül körözgetés is több a semminél, de ha van aki figyeljen Rád és segítsen, vagy esetleg másik 5-10-20-30 versenyzővel együtt tudsz edzeni, akkor már hatványozottan gyorsabb a fejlődés.
Kimondottan szerencsések vagyunk mostanában a téli időjárást tekintve (nem beszélve Olasz- vagy Spanyolországról), de így is nagyon kevesen használják csak ki a lehetőséget. Az év eleji versenyeken jelentős előnyre lehet szert tenni a téli felkészülésnek köszönhetően, amit aztán „csak” be kell osztani az év második felében, amikorra a többiek is belerázódnak.

Még egy fontos gondolat:

Érdemes az arányok szempontjából is megvizsgálni a fentieket. Gondolom, hogy csak végignéztétek és azt gondoltátok, „ja sokat kell menni”.
De mennyit? A legfelső szinten vehetjük egyharmadnak mindegyik részt. Ha egy órát kondizol, ahhoz egy órányi mentális felkészülés meg egy órányi pályán töltött idő tartozik. Viszont ha lejjebb vagy, azaz már legalább fél másodperc a hátrányod körönként, akkor egy óra fizikai felkészüléshez legalább 4 órányi gokartozás társul. Aki szeretne az elejében menni, az a heti egy óránál biztosan több fizikai felkészülést végez, ami azt jelenti, hogy emellett legalább (!) 2-3 napot kell a pályán töltened hetente. Igen, ez sok… A kérdés csak az, hogy szeretnél elöl menni (normális mezőnyben) vagy sem? Korántsem biztos, hogy aki gyorsabb Nálad, az csal. Lehet, hogy csak többet tesz érte.

Hamarosan elérhető lesz online tanfolyam sorozatunk is, ami abban segít majd, hogy a pályán töltött idődet hatékonyabban tudd kihasználni.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?